Veilig vrijwilligerswerk in het groen

Stigas rie

App helpt vrijwilligers om veilig te werken

Vrijwilligers moeten hun werk zo veilig mogelijk kunnen doen. Deze app helpt daarbij! De app is speciaal ontwikkeld voor coördinatoren van vrijwilligersgroepen die in het landschap werken. De app is ontwikkeld met subsidie vanuit het ministerie van Sociale Zaken. 

Zo werkt het

Het is een combinatie van een website en een app. Op de website vind je de risico’s van het werk dat de vrijwilligersgroep gaan doen. Plus de maatregelen die je kunt nemen om die risico’s te beheersen. Zo kun je als coördinator heel eenvoudig de instructies voor je groep maken.  De app is gekoppeld aan de website zodat je de informatie die je hebt ingevoerd ook hier kunt raadplegen. In de app staan daarnaast de gegevens die je in het veld nodig hebt. Die kun je gewoon op je mobiel bekijken. Een last minute risicoanalyse, bijvoorbeeld. En natuurlijk de relevante noodnummers.

App ontwikkelaars Groene vrijwilligers werken veilig

App gaat vrijwilliger helpen om veilig te werken

Vanaf augustus is er een app, speciaal voor coördinatoren van vrijwilligersgroepen die in het landschap werken. Het mooie is: hij wordt gemaakt door twee ontwikkelaars, die in hun vrije tijd zelf als vrijwilliger in de natuur werken: Aleid van der Kolk en Jaap Overbeek. Zij kunnen er van meerdere kanten alles over vertellen.  

Tetje Falentijn van LandschappenNL over veilig werken met vrijwilligers

Vijf vragen aan Tetje Falentijn, beleidsmedewerker burgerbetrokkenheid bij LandschappenNL. Over het vrijwilligerswerk, het organiseren van veiligheid en de app. 

“In de app staan de gegevens die je in het veld nodig hebt. Die kun je gewoon op je mobiel bekijken.”

“Natuurlijk, er zullen vrijwilligers zijn die zeggen: wat hebben ze nu weer bedacht. Maar uiteindelijk verwacht ik dat iedereen er veel profijt van zal hebben.”

Tetje Falentijn

Gespreksstarters over veiligheid – ook handig voor vrijwilligersgroepen

Aan de slag met veiligheid in je vrijwilligersgroep? Bekijk het werk eens met een frisse blik! Bespreek met elkaar wat goed gaat en wat beter kan. Open, zonder een schuldige aan te wijzen. Zo maak je het samen veiliger. Het is soms lastig om iets aan te kaarten. Daarom heeft Stigas een serie gespreksstarters gemaakt. Je kunt ze downloaden: Gespreksstarters team of vraag een setje aan via info@stigas.nl.
 

Vrijwilligers en veiligheid - hoe krijg je het tussen de oren?

Henk Veen is met pensioen. Maar vrijwilligers in bos en natuur bewust maken van het belang van veilig werken, daar gaat hij nog wel even mee door. Hoe pakt hij dat aan? Vijf vragen aan een door de wol geverfde veiligheidsambassadeur.  

Henk Veen

Opgesteld in samenwerking met