Veilig vrijwilligerswerk in het groen

Stigas rie

Digitale tool helpt vrijwilligers om veilig te werken

Vrijwilligers moeten hun werk zo veilig mogelijk kunnen doen. Deze digitale tool helpt daarbij! De tool is speciaal ontwikkeld voor coördinatoren van vrijwilligersgroepen die in het landschap werken. 

Zo werkt het

Het is een combinatie van een interactieve website en een app. Op de website vind je de risico’s van het werk dat de vrijwilligersgroep gaan doen. Plus de maatregelen die je kunt nemen om die risico’s te beheersen. Zo kun je als coördinator heel eenvoudig de instructies voor je groep maken.  De app is gekoppeld aan de website zodat je de informatie die je hebt ingevoerd ook hier kunt raadplegen. In de app staan daarnaast de gegevens die je in het veld nodig hebt. Die kun je gewoon op je mobiel bekijken. Een last minute risicoanalyse, bijvoorbeeld. En natuurlijk de relevante noodnummers.

App ontwikkelaars Groene vrijwilligers werken veilig

App gaat vrijwilliger helpen om veilig te werken

Vanaf augustus is er een app, speciaal voor coördinatoren van vrijwilligersgroepen die in het landschap werken. Het mooie is: hij wordt gemaakt door twee ontwikkelaars, die in hun vrije tijd zelf als vrijwilliger in de natuur werken: Aleid van der Kolk en Jaap Overbeek. Zij kunnen er van meerdere kanten alles over vertellen.  

Tetje Falentijn van LandschappenNL over veilig werken met vrijwilligers

Vijf vragen aan Tetje Falentijn, beleidsmedewerker burgerbetrokkenheid bij LandschappenNL. Over het vrijwilligerswerk, het organiseren van veiligheid en de app. 

“In de app staan de gegevens die je in het veld nodig hebt. Die kun je gewoon op je mobiel bekijken.”

“Natuurlijk, er zullen vrijwilligers zijn die zeggen: wat hebben ze nu weer bedacht. Maar uiteindelijk verwacht ik dat iedereen er veel profijt van zal hebben.”

Tetje Falentijn

Opgesteld in samenwerking met